VVIP BLOG INI

Untuk Lelaki: 6 Tips Untuk Mengekalkan Hubungan Sewaktu Berpasangan

Posted by ||Aku Pemikir|| | Posted in | Posted on 4/30/2011 09:50:00 pm

0

Salam,




Orang kata kalau berpasangan, kalau tak gaduh tu tak sah, mana boleh tak bergaduh, orang tua pun selalu sebut,' sedangkan lidah lagi tergigit, Inikan pula suami isteri'. Suami isteri pun selalu bergaduh, takkan lah pasangan-pasangan tak bergaduh, betul tak?

Bagi aku, dalam berpasangan, lelaki perlu memainkan peranan dalam mengekalkan hubungan. Wanita selalunya hanya follow jer. Jadi buat lelaki, anda yang harus bijak dalam mengharmonikan hubungan kalian.

Di sini ada beberapa tips buat kaum lelaki mengekalkan hubungan agar sentiasa baik dan bahagia berdasarkan pengalaman aku sendiri dan pembacaan. Mari dengar apa yang Dr. Cinta nak beritahu (self-claiming dr. love~~)


1. Say You Are Sorry!!

Ni perkataan yang paling susah lelaki nak sebut dalam berhubungan. Bukan sahaja dalam hubungan, dalam hidup pun sama. Lelaki ni ego nye super tinggi. Kalau dah nak minta maaf tu maksudnya jatuhlah air muka. Its just two words, but it's the hardest words to say.

Apabila berhadapan dengan konflik, tidak kira kita lelaki atau perempuan yang salah, tetap kitalah yang memulakan meminta maaf. Minta maaf itu bukan bermakna kita salah, tapi meminta maaf itu untuk menjernihkan keadaan. Apabila emosi sudah menguasai diri, cakaplah apa pun, nasihatlah macam manapun, pasti tidak akan didengari. Jadi untuk meredakan kemarahan, kita lelaki turunkan ego kita dan meminta maaf. Si dia itu bukan orang lain, orang yang kita sayangi juga kan?

Buat lelaki, berdepan dengan konflik, just say sorry!


2. Hey! Beralah lah!

Ini juga susah lelaki nak buat. Jika terjadi pertengkaran, sudah jadi sifat semulajadi lelaki untuk memenangi pertengkaran itu. Mereka tak akan mudah nak mengalah. 

Dalam hati lelaki, 'aku lelaki, aku tahu apa yang aku cakap ni betul, tak perlu nak bangkang, ko hanya perlu ikut je kata aku'.

Perempuan juga sama, 'asyik aku je yang mengalah, asyik cakap aku jek tak betul, ahh! aku tak kira, kali ni aku nak dia sedar apa yang dia cakap itu tak semuanya betul!"

Jika keadaan ini terjadi, siapa yang patut beralah? Jawapan mudah, LELAKI!

Mempertahankan argumentasi masing-masing sehingga menyebabkan keretakan dalam hubungan itu tidak baik. Dalam situasi ini, lelaki perlu mengambil inisiatif untuk beralah. Tunjukkan kepada pasangan anda yang anda mampu untuk beralah. Tak macho kalau beralah? Cuba tanya pasangan anda, adakah macho atau tak jika anda beralah demi pasangan anda.


3. Liar! Liar! Liar!

Ini perangai lelaki yang paling tidak disukai wanita. Lelaki suka mencari helah untuk mengelak dari pasangannya jika ada perkara yang mereka mahu sembunyikan atau ada urusan yang lain. Ada juga lelaki terpaksa menipu untuk mengekalkan hubungan mereka. 

Walau apapun alasan kalian, yang terbaik adalah be honest and tells the truth. Pasangan anda akan memahami anda dan bukan itu sahaja, mereka akan menyokong anda.

Cinta nya wanita kepada lelaki adalah berlandaskan KEPERCAYAAN. Jika sekali dua mungkin mereka masih boleh terima, tetapi jika buat selalu percaya mereka kepada lelaki akan berkurang dan ini akan menjadi penyebab putusnya satu-satu hubungan.


4. Perkara remeh? Ignore!!

Selalu pasangan akan mula bergaduh kerana perkara-perkara yang remeh. Contohnya, hari ini nak ke mana? malam ini nak makan apa? warna kesukaan saya tak sama dengan awak, marah sebab lewat hanya 15-20 minit, saya suka kucing kenapa awak tak suka? awak harus ingat my birthday, our annyversay dan our 1st time couple! tak tau siap!

Boleh jika nak berdebat sikit-sikit, sengaja nak menghangatkan hubungan yang sudah lama sejuk nih, akan tetapi terlalu berbicara mengenai perkara-perkara remeh akan menyebabkan pergaduhan yang lebih besar berlaku.

Setakat pemerhatian aku sendiri, banyak pasangan bergaduh kerana perkara kecil, bukannya isu besar sangat. Mula-mula saja nak main-main. Lama-lama meletupp dan menjadi tak terkawal.

Lelaki yang kena berbuat sesuatu. Kita yang harus menjelaskan bahawa perkara remeh seperti itu tidak harus menjadi menjadi isu dalam berhubungan. 

Fahamkan mereka yang dalam hubungan ini masih banyak lagi cabaran lebih berat untuk kita fikirkan, bagaimana kondisi ekonomi kita waktu hadapan, bagaimana mahu mengekalkan hubungan dengan mertua, jika sudah berkahwin bagaimana dengan anak-anak kita dan yang paling penting bagaimanakah kehidupan beragama kita?

Bila pasangan memahami perkara di atas, mereka akan sedar bahawa, perkara remeh itu adalah perkara yang tak perlu langsung dipanjangkan. Banyak perkara lain yang perlu kita bincangkan untuk masa hadapan.


5.  Mr Fix- It

Term ini aku ambil dari buku yang sangat aku suka yang membicarakan mengenai hubungan antara lelaki dan wanita. 'Man Are From Mars and Women Are From Venus' karangan John Gray.

Dalam satu-satu perhubungan, lelaki suka menjadi orang yang menyelesaikan masalah termasuklah masalah yang dihadapi pasangan wanitanya. Mereka menganggap apabila pasangan mereka bercerita mengenai masalah seharian mereka, mereka perlukan jalan penyelesaian. 

Itu sangat tidak benar dan membuktikan lelaki tidak memahami wanita sama sekali. Apabila wanita bercerita tentang masalah mereka, mereka mahukan cerita mereka didengari. Mereka tidak perlukan lelaki memberikan jalan penyelesaian buat mereka. Yang penting apa yang sedang terbuku dalam hati mereka dapat mereka lepaskan.

Susah bagi lelaki untuk menjadi pendengar yang baik. Jadi mulai sekarang, lelaki perlu berlatih menjadi pendengar bukan pemecah masalah. fahami pasangan kalian yang hanya mahu didengari. Dengar apa yang mereka ingin luahkan dan jika mereka meminta penyelesaian maka waktu itu baru kita berikan . Jangan belum sempat mereka selesai bercerita lelaki dah mula nak bercakap apa yang mereka perlu lakukan.





6. Apa Matlamat Dalam Berhubungan?

Akhir sekali, ingin saya tanyakan kepada lelaki yang ingin berpasangan sebelum menikah, apa matlamat anda untuk berpasangan? Adakah kerana lihat trend orang lain ada teman wanita maka kita juga nak teman wanita juga? Atau untuk mengisi masa lapang? atau untuk bermain-main? atau sebenarnya untuk menyiapkan diri sendiri dan pasangan sebelum melangkah ke alam perkahwinan?

Jika niat lelaki selain untuk berkahwin, aku sarankan lupakan sahaja niat untuk berpasangan. Hubungan itu hanya mendatangkan lebih banyak buruk dari baik. Lagi bagus tumpukan pada pelajaran atau karier kalian. Jika dah sampai seru nanti berhubungan dan terus menikah.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Itulah sahaja tips-tips dari Dr. Cinta (self-claiming again..). Harap dapat membantu para lelaki untuk menjadi teman lelaki yang lebih baik. Lelaki yang memegang kendala dalam hubungan jadi seharusnya lelaki perlu lebih bijak dalam menyelesaikan apa sahaja masalah yang terjadi. Cubalah terlebih dahulu, jika berkesan beritahulah ye..selamat mencuba!


p/s: for my querida? me doing this also right?  he he he

Love From Bandung~~



 Kredit to my querida for those two pictures..:)

Gambar-gambar Sewaktu Perkahwinan Prince William Dan Kate: Duke And Dutchess of Cambridge

Posted by ||Aku Pemikir|| | Posted in | Posted on 4/30/2011 03:33:00 pm

0





Royal Wedding Kiss
“The Royal Wedding”telah terjadi, di mana Pangeran William menikah dengan Catherine Kate Middleton di Westminster Abbe. Hampir 2 milyar orang menyaksikan siaran langsung dari peristiwa di dunia



Royal Wedding 2011 Kiss 10 Royal Wedding 2011 Photos
Kita dapat melihat bahwa  pengiring pengantin kecil yang lucu ini tidak suka suara keras. :)



Prince William in Royal Uniform 10 Royal Wedding 2011 Photos
Prince William At Royal Wedding 20111 10 Royal Wedding 2011 Photos
Kate Royal Wedding Dress1 10 Royal Wedding 2011 Photos
catherine kate middleton wedding dress 10 Royal Wedding 2011 Photos



Kate Middleton At Wedding 10 Royal Wedding 2011 Photos
Queen Elizabeth At Royal Wedding 20111 10 Royal Wedding 2011 Photos
Westmister Abbey Royal Wedding 20111 10 Royal Wedding 2011 Photos
Prince William And Kate Middleton At Royal Wedding 10 Royal Wedding 2011 Photos
Prince William and Princess Catherine 10 Royal Wedding 2011 Photos
Royal Couple 2011 10 Royal Wedding 2011 Photos 

 
 Sources: Lintas Berita

Perkahwinan mereka pasti merupakan satu perkahwinan impian yang diidam-idamkan oleh semua wanita-wanita yang menontonnya. siapa yang tak mahu perkahwinan mereka segrand ini kan? hu hu hu..

Kita juga punya Raja seperti negara Britain tapi rakyat kita kurang mengetahui upacara dan adat istiadat institusi beraja kita. Cadangan aku agar lebih banyak upacara dan majlis institusi beraja disiarkan di kaca tv supaya rakyat l;ebih menghargainya. Kurang pendedahan seperti di Britain ni, sebab itulah rakyat kita lebih gemar melihat upacara di sana. Insyaallah upacara dan adat istiadat raja kita juga tidak kurang hebatnya dari mereka, :)

Pemimpin Dan Twitter: Kenapa Masih Banyak Pemimpin Negara Tidak Gunakan Media Ini?!

Posted by ||Aku Pemikir|| | Posted in | Posted on 4/29/2011 09:59:00 pm

0

Salam,

Aku tertarik dengan satu artikel yang ditulis oleh blogger Bicara Nobisha [klik sini]. Blogger Nobisha telah membuat ranking pemimpin-pemimpin kedua-dua parti yang mempunyai follower Twitter yang paling banyak. Ternyata setelah disusun ranking, PKR menguasai Top 10 ranking follower terbanyak. Pemimpin UMNO hanya tiga. Dapat disimpulkan di sini, pemimpin pihak pembangkang lebih bijak menggunakan media alaf baru.

Aku baru sahaja berjinak-jinak dalam Twitter. Jika dulu tiada kesempatan, sekarang aku telah mula menggunakan Twitter sebagai salah satu media untuk mendapatkan informasi. Ternyata Twitter sangat berguna untuk mendapatkan maklumat langsung daripada pemimpin-pemimpin negara. Di Twitter kita langsung melihat pernyataan-pernyataan pemimpin daripada satu isu.

Beberapa persoalan yang telah aku fikirkan:


1. Pemimpin pembangkang lebih aktif ber'twitter'. 

Ini adalah pengalaman aku sendiri sejak aku menggunakan Twitter. Pemimpin pembangkang seperti DS Anuar Ibrahim, Lim Kit Siang, Saifuddin Nasution, Nurul Izzah, Azmin, Tian Chua dan Tony Pua memang sangat aktif dalam meng'update' Twitter. Mereka akan selalu membuka isu-isu baru untuk follower mereka. Mereka juga akan menjawab soalan-soalan yang ditanyakan oleh follower mereka. Dan jika ada kejadian-kejadian terbaru, akan mereka masukkan di Twitter.

Tidak dinafikan ada pemimpin kerjaan yang aktif, paling aktif yang pernah aku lihat adalah Khairy, YB Kota Belud, Abdul Rahman Dahlan, Mukhriz, Rosnah, Ketua Puteri, Shahrizat  Ketua Wanita dan lain-lain. YB Kota Belud sebagai contohnya, segala soalan yang ditanyakan oleh beliau berkenaan isu semasa dan dasar kerajaan akan dijawabnya. 


2. Adakah Twitter hanya sekadar beri pernyataan dan meletak gambar-gambar program sahaja?

Bagi aku, Twitter mempunyai fungsi lebih besar daripada itu. Twitter bukan seperti FB yang kita boleh mengarang mini novel di situ. FB lebih digunakan untuk meluahkan perasaan dan pendapat-pendapat. Akan tetapi, bagi aku, Twitter adalah medium yang paling tepat untuk rakyat BERKOMUNIKASI SECARA LANGSUNG dengan pemimpin mereka. 

Sudah pasti banyak yang akan addresskan soalan kepada mana-mana pemimpin untuk penjelasan. Yang aku tak faham, kenapa pemimpin tidak menjawab soalan mereka? Pemimpin seharusnya lebih bijak, inilah peluang mereka untuk lebih mendekati rakyat. Mereka sedar atau tidak, jawapan dari pemimpin di Twitter akan menggembirakan rakyat. Betapa berbunganya hati apabila soalan mereka dijawab pemimpin kesayangan mereka.  Mereka rasa mereka diberi perhatian oleh pemimpin tersebut dan ini akan menambah sokongan rakyat kepada pemimpin.


3. Kenapa masih banyak pemimpin tidak menggunakan Twitter?

Seharusnya sekarang pemimpin perlu sedar bahawa ada alternatif lain untuk mereka berinteraksi dengan rakyat. Twitter adalah salah satunya. Di samping mereka meluangkan waktu mereka turun padang, sekarang mereka boleh meluangkan lebih banyak waktu lagi di luar kerja dengan menggunakan Twitter.

Pemimpin kerajaan terutamanya, seharusnya mereka menggunakan peluang ini untuk melontarkan idealisme dan dasar kerajaan untuk difahami rakyat. Mereka perlu bantu kerajaan untuk menjelaskan segala isu yang beredar di sekeliling rakyat. Personal touch dari pemimpin besar itu lebih terkesan dari penjelasan pemimpin-pemimpin di bawah ini. Mereka figure besar dan seharusnya merekalah yang berusaha untuk memberikan informasi kepada rakyat di bawah. 

Jangan hanya lihat di atas sahaja, sampai di bawah dilupakan.

psstt: Lisa Surihani lagi banyak follower di Twitter dari pemimpin negara... he he he..





p/s: ini twitter aku @khairul_hafidz, insyaallah jika ada persoalan yang ingin ditanyakan, aku akan segera menjawabnya.

Surat Permintaan Terbuka Buat Sir Alex Ferguson Dari Fan Setengah-Mati Man Utd!

Posted by ||Aku Pemikir|| | Posted in , | Posted on 4/28/2011 09:05:00 pm

4

Hi dan selamat sejatera,

Kepada memanda Sir Alex Ferguson,

Ni kali pertama gua tulis surat kepada lu, gua harap lu jangan delete dulu surat ni, lu baca dulu sampai habes.

Gua adalah penyokong susah-sangat-nak-mati Man Utd sejak dari kecik. Sejak kali pertama gua tengok game bola EPL, gua memang dah suka Man Utd. Tak tahu lah lu bawak aura alam perwira mana, tapi bila gua tengok game Man Utd, mata gua melekat depan tv tengok game play Man Utd. Bermula dari hari tu, tiap hari gua follow cerita Man Utd, walaupun tak de lah gua korek sampai cerita zaman dulu-dulu tapi tau jugak lah ade satu kejadian nahas kapal terbang jatuh terhempas, kebanyakan pemain mati. 

Idola gua dalam Man Utd adalah Ryan Giggs. Mamat tuh memang legend Man Utd! Sejak dari muda dia main untuk Man Utd. 20 tahun, rileks jek loyal, bukan macam mamat yang sok kononnya rasa diri God-of-Dribble tuh, main 5 tahun, cipta nama, pastu blah dari team. Memang tak appreciate langsung usaha lu. Bagus gak la dia blah ke Real Madrid, dapat jugak duit banyak, beli pun murah.

Dulu gua jeli sket tengok Bekham, tak de lah power mana, populariti jek lebeh, tapi gua kena admit la dia nye free kick bagos. Smart gak gua tengok lu bagi cop maharaja kat mata dia, langsung dia keluar team. Lu pun memang terkenal panas baran, hah, sapa bangkang lu memang azab lah lepas tu...he he he

Memanda Ferguson,

Dua hari lepas gua nonton game semi final Man Utd vs Schalke. Hati gua berbunga, gua seronok tengok Schalke kena main. baru depa tahu langit tinggi rendah. Ada hati nak main di Champion League. Kena tapau habes Schalke, gua yakin depa balik rumah nangis teresak-esak di pangkuan isteri tersayang, tak pun merenung masa depan tak makan 3 hari. 

Tapi satu yang gua kagum dengan depa. Keeper depa bapak giler hebat!! Pertama kali gua tengok satu team bengkek ngan mamat ni sebab dia save semua bola-bola maut pemain Man Utd! Gua tak tahu ubat gegat mana, tangkal mana dan jampi apa yang dia pakai, yang gua tahu ada jek tangan ngan kaki dia halang bola. Lu bayangkan, bola rembatan Rooney, Giggs, Fabio, Chicarito semua dia tahan. Gua yang tengok ni pun stress berat tengok keeper nih. Baik nye Chicarito ciluk, pon tak lepas! Apa ke hal??!!

Lu bayangkan bro, lepas gua tengok game tuh, gua tengok buah kelapa, gua teringat bola keeper tuh save. Gua makan bakso, gua terbayang muka keeper tuh dan bila gua usha cewek-cewek pon gua meroyan kat keeper tuh! Apa kes??!!

Ni lak semalam punya citer, gua sambut anny ngan cikaro gua (untuk tahun ke 5) dekat Paris van Java. Punyalah gua kasi ayat cairr punya. Tapi gua tak tahu lah apa kena ngan conscious gua sampai gua tersebut nama Neuer, si keeper tuh. Perang besar beb!  Penat gua pujuk rayu dia. Dia ingat gua pasang girl lain. Mana ada beb girl lain. Muka gua bukan hensem macam Rio Ferdinand. Ni semua bahana gua tengok Neuer ni main lah beb!

Gua dengan ini sebagai fan lu paling loyal ni mintak lu beli lah Neuer tuh! Dia jek calon paling sesuai ganti Van Der Sar. Gua tak nak lu beli keeper macam Barthez tuh lagik, buat bazir duit jek. alah, lu pun banyak duit jual Ronaldo, dapat 80 juta. Setakat beli keeper berapa la sangat. Memang la Bayern dah beli, lu pandai la ejas-ejas sket ngan Bayern, lu kacis-kacis mesti dapat nye. Lu putar alam la sket. Rugi ooo kalau lu tak beli. Gua tak nak lu melepas beli diorang macam lu melepas beli Ronaldinho (sebelum dia boroi dulu lah). Gua memang stress menonggeng lah dulu lu tak berjaya beli. Gua harap kali ni lu beli lah. Lu pun kata memang dia keeper paling bagus lu pernah tengok.

Apa-apa pun gua nak ucap syabas kat lu sebab lu beli pemain paling superb musim ni. Gua rasa ni striker yang paling mantap lu pernah beli kut. 1st season dah dekat 20 gol dia sumbat! CHICARITO! Sapa kata badan kecik tak boleh jadik striker? Memang patut la Berba tuh tak dapat main..he he he

Gua harap lu buang lah O'Shea tuh, passing tak sampai, lari pon slow, bikin panas jek gua tengok kalau dia jadik defence. Setakat leh main banyak position, gua ni lagi multitasking, suruh jek jadi paper, semua boleh, jadi ball picker pon boleh. Fabio dah bagus dah, lu pakai jek dia. Tapi dia kena gilap sikit lagi lah, darah muda memang macam tu. Emo sikit bila main.

Ni gua nak tanya, lu punya hubungan ngan Glazer per cer beb? cer cite cer cite?? Aku duk Bandung nih mana lah tahu cerita betul. Yang aku tahu dia buat banyak hutang lagi untuk Man Utd ada lah. Kalau dia dah tak leh nak tampung, ko demo jek la suruh dia jual kelab, bagi kat orang yang lagi kaya. Tuh, banyak pedagang Arab yang sanggup beli. Nanti jadiklah team mee instan macam Man City. Dapat duit ratus juta, memang lah klub boleh jadik power.

Kalau ikut hati gua, banyak lagik yang gua nak cakap ngan lu, tapi takut lu tak terbaca pulak. nanti lah kalau gua rasa nak tulis surat cinta kat lu lagi gua roger-roger lu. Apa-apa pun all the best my fren.  Lu kena menang Champion League nih! Kalau jumpa Real lu patah riukkan Christiano  tuh, kalau jumpa Barca lu suruh soldodu lu tempangkan kaki Messi..he he he. Gua tahu lu takkan pencen sebelum ajal memanggilmu. Lu pegang jek klub tu sampai bila-bila. Gua kasi izin..






Yours truthfully,
Fan ko yang paling loyal...


p/s: Semua cerita di atas adalah cerita rekaan semata-mata kerana penulis sedang mereng dan mengharap Man Utd beli Neuer. Jangan ada yang ambil hati yek..he he he

10 Kota Di Dunia Yang Telah Hilang Dek Zaman

Posted by ||Aku Pemikir|| | Posted in | Posted on 4/27/2011 07:07:00 pm

0

Salam,



These ancient wonders are well worth a visit, even in troubled times.

By Morgan Brennan







Gazing at the Andean peaks soaring above the Lost City of the Incas and the lush valley below, it's easy see why it was voted one of the New Seven Wonders of the World in 2007. The 15th century A.D. Peruvian site was abandoned shortly after Spanish conquistadors invaded the neighboring areas, falling to ruin until 1911, when an American scholar stumbled across the remains.

History's once glorious metropolises have become ever more sought-after destinations as Americans get back into travel mode. Machu Picchu welcomes as many as 1 million tourists annually, and that number is said to be growing as much as 6% per year.

The Americas offer travelers dozens of lost cities to explore. Mexico has the Mayan city of Chichen Itza, with Mesoamerica's largest ball court and the hulking pyramidal remains of Teotihuacan, with its well-preserved, color-splashed murals. There's Tical in Guatemala and Copan in Honduras. Even the the Western U.S. boasts the tumbleweed-strewn ghost towns of two centuries ago.


1. Petra, Jordan



Petra in JordanCountry: Jordan

Civilization: the Nabataeans

Inhabited: sixth century B.C.

This rose-colored city carved from cliffs garnered fame in the West thanks to the 1980s blockbuster Indiana Jones and the Last Crusade.
                                                                                            




2. Chichen Itza, Mexico



Country: Mexico

Civilization: the Mayans

Inhabited: 600 to 1000 A.D.

Site of one of Mesoamerica's largest ball courts, this royal city is located near a massive underground cenote, or sinkhole, where the bodies of human sacrifices were dropped.








3. Derinkuyu Underground City, Turkey



Country: Turkey

Civilization: possibly the Phrygians

Inhabited: Approximately eighth century B.C.to 10th century A.D.

This underground network has more than 10 floors and room for up to 50,000 people, plus livestock. It is rumored to have been a hideout for early Christians escaping Roman persecution.





4. Machu Picchu, Peru



The results of the survey suggest that ease of learning the local language and adapting to the local culture are areas in which the U.S. fares well in as an expat destination--despite low scores in organizing finances and health care.














5. Angkor, Cambodia



Country: Cambodia

Civilization: the Khmer Empire

Inhabited: ninth century to 15th century A.D.

More than a thousand temples, including Angkor Wat, populate this long-time Khmer capital. It declined after a successful attack by invaders from what is now Thailand.



6. Pre-Roman Carthage, Tunisia


Country: Tunisia

Civilization: the Phoenicians

Inhabited: 650 to 146 B.C.

Carthage was home to the Roman Empire's arch-nemesis, Hannibal. It was burned and the earth salted during the final Punic War.




7. Pompeii, Italy



Country: Italy

Civilization: the Roman Empire

Inhabited: seventh/sixth century B.C. to 79 A.D.

Pompeii was a cultural center and vacation destination for Roman high society until it was destroyed in 79 A.D. by the eruption of Mount Vesuvius. Left behind are naturally ash-encased mummies.



8. Memphis, Egypt



Country: Egypt

Civilization: the Ancient Egyptians

Inhabited: third millennium B.C. to seventh century A.D.

Located at the mouth of the Nile delta, Memphis thrived for centures as a center of trade, commerce, religion and royalty. Foreign invasions, including one by Alexander the Great, let to its demise.




9. Teotihuacan, Mexico



Country: Mexico

Civilization: possibly the Totonac people

Inhabited: 100 B.C. to 250 A.D.

This city, the founders of which remain a mystery, is home to some of the largest pyramids in pre-Columbian America. It inspired several major empires, those of the Zapotec and Mayans.



10. Mosque City of Bagerhat, Bangladesh



Country: Bangladesh

Civilization: Khan Jahan Ali

Inhabited: 15th century A.D.

The city formerly known as Khalifatabad was founded by a Turkish general. It boasts more than 50 Islamic monuments and the Sixty Pillar Mosque, constructed with 60 pillars and 80 domes.




Sumber: Kgmalaysia@yahoo.group

Melayu Perlu Ubah Mentaliti!

Posted by ||Aku Pemikir|| | Posted in , | Posted on 4/26/2011 11:06:00 pm

2

Salam,

Sudah lama aku tidak memberikan pandangan dan opini aku di dalam isu politik negara. selama ini aku lebih suka menjadi pemerhati daripada menjadi pengkritik. Dahulunya aku memang pengkritik tegar. Bukan aku tidak tahu apa yang berlaku, dari cerita video lucah sehinggalah PRN Sarawak tapi biarlah taiko-taiko blogger lain yang memberikan pendapat. Iyalah, siapalah aku ni, paling pun aku hanya boleh memberikan pandangan dangkal aku dalam satu isu tapi blogger lainnya siapkan bukti sekali buat tontonan pembaca blog lainnya.

Akan tetapi, baru-baru ini timbul satu isu yang menjadi kebimbangan aku dan menyebabkan aku terpanggil untuk memberikan pendapat. Isu politik perkauman kembali menghangatkan arena politik negara. Tak perlu aku nak tunjuk satu belah pihak sahaja, jujur sahaja kedua-dua pihak juga memainkan isu ini. Satu pihak mula membakar sentimen perkauman di dalam PRN Sarawak, satu pihak lagi pula keluarkan slogan '1Melayu, 1Bumi' dengan alasan pihak yang sana mulakan terlebih dahulu. Yang lebih hebat, ada pula pertubuhan yang menyokong dan berdemo kerana marah pihak pro-kerajaan membangkang idea tersebut.






Apa yang nak jadi ni?

Apakah mereka tidak pernah terfikir natijah daripada idealisme yang mereka keluarkan ini? Apakah mereka tidak rasa idea ini hanya bawa lebih banyak keburukan daripada kebaikan?

Sifir untuk isu ini mudah sahaja, sorang sokong sana, sorang sokong sini = terbentuk dua puak, akibat? Kaum yang lebih besar akan kuasai kaum yang lebih kecil. Kaum yang kalah akan huru-harakan negara. Apakah mereka tidak dapat melihat kesan buruk ini atau pun mereka tahu tapi hanya tutup mata dan telinga? Atau apakah aku sendiri yang membuat penilaian yang kurang matang?

Dan kaumku, bukan boleh dicabar, pantang ada yang naik lemak sikit, lagilah daripada kaum itu, mulalah darah menggelegak, panas dah naik sampai ke kepala, hilanglah pertimbangan dan melakukan perkara yang tak sepatutnya. Waktu itu keluarkan segala maki hamun dan melaungkan perlembagaan seperti yang lazimnya mereka lakukan.

Tidak sama sekali aku menafikan Perlembagaan 153 yang menjaga hak keistimewaan kita. Hak itu telah pun termaktub di dalam perlembagaan negara. Apa yang lebih tinggi daripada perlembagaan? Tidak ada kan? Namun, soalan aku, adakah itu satu-satunya cara?

We Malays must succeed in all areas including economy, academic and politic. We earn their respect! We must not force them to succumb to the constitution. If we achieve this, it's them eventually admit that we are 'tuan' in our beloved homeland. Not to forget, we as 'tuan' have to accept their rights as a part of our country.

Rakan-rakan, sudah tiba waktu kita Melayu mengubah mentaliti kita. Sudah tiba waktu kita meningkatkan prestasi dan gerak kerja kita. Sudah tiba waktu untuk kita berusaha keras untuk duduk sama tinggi dengan kaum yang lain. Dari segi akademik, kita masih kalah. Ekonomi? Apatah lagi. Jangankan nak sama taraf dengan mereka, ekuiti 30% yang diperuntukkan kerajaan juga kita hanya mampu mengisi kurang daripada 20%. Itu pun sudah dibantu kerajaan, jika dibiarkan berusaha dengan kaki sendiri?

Aku kritikal apabila berbicara mengenai bangsaku. Bangsa kita tidak memerlukan pujian, kerana pujian hanya mendatangkan kemusnahan. Bangsa kita perlu dipupuk untuk mengubah mentalitinya. Lihat sahaja senario sekarang, pernah lihat mat rempit Cina? Yang aku selalu nampak mat-mat kereta Evo Cina banyak. Waktu kecilnya Melayu buat apa, mereka pula di mana? Membantu keluarga berniaga atau duduk di dalam kedai dengan sempoa di sebelah mereka. 

Inilah yang selalu aku tekankan apabila aku berbicara mengenai bangsaku. Yang menyebabkan bangsa ini ke arah kehancuran bukan kerana orang lain, tetapi kita sendiri. 

Pasti ada yang tidak setuju dengan pendapatku. Aku tetap beranikan diri untuk mengkritik bangsaku sendiri bukan kerana aku mahu menjatuhkan martabat kita tetapi aku ingin bangsa ini menjadi lebih baik. 

Ingatlah wahai bangsaku, tiada guna menundukkan orang lain dengan kekerasan, tunjukkan kematangan, bina integriti, keupayaan dan kapabilitas kita. Satu hari nanti, orang pasti akan menghormati kita kembali.

Buat semua pihak, HENTIKAN POLITIK RASIST. Anda hanya merosakkan negara. Jauh sekali berbuat kebaikan untuk negara aku yang aku cintai. Keharmonian dan perpaduan antara kaum amat mahal harganya dan ianya menjadi teras dan nadi negara kita. Jangan kerana kepentingan politik kalian, intergrasi  nasional ini dijual. Jangan kerana bersorak, kampung sendiri tergadai. Jangan kerana kalian habis rosak susu sebelanga. Nilai kesatuan ini jauh lebih berharga dari kerakusan kalian semua.

Tahniah Naqi dan Yah! Semoga Hubungan Berkekalan Selagi Hayat Dikandung Badan

Posted by ||Aku Pemikir|| | Posted in , | Posted on 4/25/2011 10:37:00 pm

0

Salam,

Aku ingin mengucapkan sekalung tahniah buat dua orang rakan seangkatan-ku yang telah selamat melangsungkan perkahwinannya hari minggu kelmaren. Buat Naqiuddin Mohamed dan Rafahiah Haron, semoga kamu hubungan berdua kekal hingga ke anak cucu. Kalau diberikan rezeki umuq tu panjang, dapatlah tengok cicit tu..he he he




Aku bila lak nak kawen? Haaa... soalan cepumas tu, rasa nak lempang laju-laju jek siapa yang bertanya tuh, kuang ajaq ek, ha ha ha...insyaallah kalau ada rezeki nanti selamat lah, dah lama dah pun dengan si dia cuma masih lagi belajar dan pitih tak cukup. Nak bagi bini makan apa? batu berulam pasir? haih~~

Setakat ini, sudah empat orang rakan angkatan ku yang sudah berkahwin (dua pasangan), satu lagi berkahwin sebelum masuk ke fakulti kedokteran. Yang lain, hajat tinggi sekali, tapi semua sama sahaja masalahnya, duit tak cukup~~ Tak pe, hidup masih panjang *mata bersinar-sinar*

Di bawah kebetulan terjumpa satu video yang amat menarik sekali untuk kalian semua tonton, mengenai peringkat-peringkat dalam hubungan pasangan. Bermula dengan Meeting, diikuti Chasing, Honeymoon, Comfortable, Tolerance, Downhill dan akhirnya Breaking Up. Inilah putaran yang selalu terjadi buat pasangan yang bagi aku tidak ada tujuan dan matlamat dalam hubungannya. Dalam hubungan cuma ada dua jalan. Satu akhirnya akan putus atau satu lagi seperti kawan aku ini, kahwin dan bahagia (tak de lah selamanya, tipu lah, ni bukan cerita dongeng, he he he...sori lah naqi, aku jealous dengan ko)

Jadi kepada yang berpasangan, apakah matlamat anda dalam berhubungan? :)







Tahniah sekali lagi buat rakan ku Naqi dan Yah!!!

p/s: kami nak main-main dengan anak mung!! cepat sikit woi! hahaha!

Penjelasan Mengenai Penambahan Waktu Praktikal Selama 120 Minggu Oleh MMC Di Indonesia

Posted by ||Aku Pemikir|| | Posted in | Posted on 4/24/2011 09:13:00 pm

0

Salam,

Seperti yang diketahui oleh semua rakan-rakan di Indonesia, beberapa hari lepas, pihak MMC, KPT dan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) telah datang ke Indonesia dengan membawa agenda bertemu dengan pihak Universitas Sebelas Maret (UNS), Solo untuk menimbang pengiktirafan universitas tersebut. Pada waktu yang sama pihak mereka juga mengambil peluang ini untuk bertemu dengan pihak DIKTI untuk berdiskusi beberapa perkara.

Antara perkara yang dibangkitkan oleh pihak MMC kepada DIKTI adalah waktu praktikal untuk pelajar Malaysia yang belajar di Indonesia ditambah menjadi 120 minggu. Seperti yang kita sedia maklum, kebanyakan universiti di Indonesia hanya menjalankan program praktikal (koas) selama setahun setengah dan ini tidak mencapai waktu praktikal yang ditetapkan oleh pihak MMC.

Daripada maklumat yang telah saya dapat, pihak DIKTI TIDAK MENOLAK permintaan tersebut, tetapi MENYERAHKAN kepada PIHAK UNIVERSITI untuk mempertimbangkan cadangan tersebut.

Untuk proses perbincangan pihak MMC, KPT, KKM dan JPMI dengan pihak UNS, mereka ternyata berpuas hati dengan penjelasan pihak UNS dan setakat keputusan belum rasmi, UNS akan diberikan pengiktirafan oleh pihak MMC. 

Dan kemungkinan UNS akan menjadi universiti pioneer untuk program praktikal selama 120 minggu tersebut.

Mengapa saya bangkitkan hal ini adalah kerana saya semalam telah mendapat panggilan daripada pelajar dari cawangan PKPMI yang menanyakan mengenai waktu koas 120 minggu ini. Mereka bertanya adakah waktu koas ini telah sah dan mereka terpaksa menambah waktu koas mereka. Mereka menanyakan juga adakah mereka juga akan sama-sama mengambil program internship yang dibuat khas untuk pelajar Indonesia.

Di sini saya ingin menjelaskan, setelah saya menyiasat hal ini, waktu praktikal selama 120 minggu ini masih BELUM RASMI dan pelajar sekarang masih lagi mengikut waktu koas seperti yang telah ditetapkan oleh universiti. Jadi tidak timbul soal adakah mereka perlu menambah waktu koas mereka BUAT MASA SEKARANG.

Memang pihak MMC ada menyatakan mereka akan mengutamakan universiti yang mengikut kriteria waktu praktikal yang telah mereka cadangkan untuk menghantar pelajar biasiswa tapi untuk untuk waktu yang akan datang. Untuk pelajar yang telah mengikuti kursus kedokteran sekarang, mereka masih lagi tidak terikat dengan kriteria yang MMC telah cadangkan ini.

Oleh itu, saya berharap isu ini tidak lagi timbul dan diperbesarkan kerana ini akan menimbulkan kekeliruan antara mahasiswa yang belajar di Indonesia.

Dan untuk pengatahuan semua. Dari pihak kementerian telah pun menetapkan, untuk Ujian Kompetensi Pelajar Perubatan Luar Negara akan diadakan pada TAHUN 2018. Jadi TIDAK TIMBUL lagi adakah pelajar yang sedang belajar sekarang akan mengikuti ujian kompetensi tersebut.

Di sini, saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan terima kasih buat semua pihak yang telah berjuang untuk isu pengiktirafan UNS. Adalah menjadi kebanggaan PKPMI yang turut sama berusaha dalam usaha untuk mendapatkan pengiktirafan tersebut.

Kami telah membuat statement akhbar sebagai usaha untuk meminta pihak berkenaan membantu mahasiswa Malaysia di Solo, [Klik sini]

Rakan-rakan, PKPMI adalah medium yang tepat untuk membantu mahasiswa di sini. Kami akan lakukan seupaya kami, dan isu pengiktirafan ini menjadi momentum buat kami untuk membuat lebih banyak lagi untuk mahasiswa.

Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada pihak JPMI, KPT, KKM dan MMC yang telah sudi bersama-sama membantu dalam isu pengiktirafan ini. Saya mewakili mahasiswa di sini ingin mengucapkan ribuan terima kasih atas bantuan mereka yang tidak terhingga itu. Berikut adalah nama-nama mereka yang terlibat dalam pertemuan dengan DIKTI dan pihak UNS:

1) Prof. Dr. Rujhan bin Mustafa (Ketua)
Ketua Pengarah Pengajian Tinggi Malaysia

2) Prof. Dr. Zarida binti Hambali,
Pengarah Bahagian Pengurusan Pembangunan Akademik
Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia

3) Prof. Dato' Dr. Nik Mohd Nasri bin Nik Ismail
Pengerusi Majlis Dekan-Dekan Perubatan Malaysia

4) Dr. Hj. Wan Mazlan bin Hj. Mohamed Woojdy
Setiausaha Majlis Perubatan Malaysia

5) Puan Rafidah binti Ismail
Ketua Penolong Pengarah
Bahagian Pengurusan Pembangunan Akademik
Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia

6) Datuk Dr. Noor Hisham bin Abdullah
Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Perubatan)
Kementerian Kesihatan Malaysia

7) Dato' Dr. Norain bin Abu Talib
Pengarah Kanan Kesihatan Pergigian
Kementerian Kesihatan Malaysia

8)8) En. Perumal Chinnaya
Penasihat Undang-Undang Majlis Perubatan Malaysia

9) Dato' Dr. Junaidy bin Abu Bakar
Pengarah Jabatan Penuntut Malaysia di Jakarta
(Education Malaysia Jakarta)

10) En Ludinata Misnun
Atase Pendidikan JPMI

11) Pegawai Imegresen KBM

Sekali lagi terima kasih buat semua yang terlibat

BRIPTU Norman: Dari Seorang Polisi Kepada Artis Fenomenal Bollywood

Posted by ||Aku Pemikir|| | Posted in | Posted on 4/23/2011 11:08:00 pm

0

Salam,





Siapa yang tidak mengenali BRIPTU Norman Kamaru di Indonesia sekarang ni, seorang anggota BRIMOB (polis) yang secara tidak sengaja telah menjadi artis instan apabila mengupload video di You Tube. Di dalam video yang dirakamnya, dia menyanyikan lagu yang pernah dipopularkan oleh Shah Rukh Khan- Chaiyya Chaiyya

Walaupun niat sebenar BRIPTU Norman hanyalah untuk mengubati hati rakannya yang jelas di dalam video itu sedang bad mood (mungkin sedang bergaduh dengan cewe nya..he he), dia sendiri tidak menyangka yang video yang di upload di dalam You Tube itu telah tersebar luas.

Yang menjadi keunikannya adalah gerak tariannya dan kemampuan menghafal lagu hindi tersebut. Di dalam masyarakat kita yang ada kaum India, ini adalah perkara biasa, tapi jika di sini berlainan. Dapat menyanyikan dan menari tarian India adalah perkara yang mengagumkan. Lucunya lagi, dia dikaitkan dengan Shah Rukh Khan, muka ada iras-iras pelakon terkenal Bollywood tu (entah la yer..)

Menariknya di sini, POLRI (Polis Indonesia) menggunakan peluang ini untuk menunjukkan kepada rakyat bahawa polis juga bukanlah seperti yang mereka sangka. Mereka naikkan BRIPTU Norman menjadi ikon pihak polis untuk membersihkan prasangka rakyat terhadap polis.

Sekarang hampir setiap hari BRIPTU Norman muncul di kaca tv. Banyak show yang dia hadiri dan mendapat bayaran yang lumayan (ada yang kata satu show yang dia hadiri dapat Rp30 juta...).

Namun ada pihak yang meramalkan populariti Norman tidak akan kekal lama. Naik pun instan, turun juga begitu. Tak mengapalah, wang pun dah banyak dia kumpul, nothing to lose.

Siapa sangka hanya letakkan aksi anda di You Tube anda akan menjadi popular seperti itu...



 Aksinya di You Tube



 Ada samakah??



 Di rancangan Bukan Empat Mata bersama Tukul

Equality or Fairly?

Posted by ||Aku Pemikir|| | Posted in | Posted on 4/22/2011 07:03:00 pm

4

Salam,

Ingin aku memberikan beberapa situasi kepada semua pembaca dan aku ingin pembaca berfikir untuk mencari jawapan untuk setiap situasi

Situasi 1:

Seorang ayah mempunyai dua orang anak kembar, seorang lelaki dan seorang perempuan. Ayahnya ingin membelikan baju untuk kedua anak tersebut. Adakah perlu ayah membelikan baju yang sama jenama, sama saiz dan sama warna atas alasan takut keduanya saling berbalah ataupun membeli baju mengikut kesesuaian jantina masing-masing?


Situasi 2:

Seorang ibu memperuntukkan RM10 sehari untuk perbelanjaan sekolah anaknya. Ibu mempunyai dua orang anak lelaki, seorang belajar di sekolah menengah dan seorang lagi sekolah rendah. Adakah ibu perlu membahagikan wang itu sama rata atau diutamakan anak yang lebih dewasa kerana dia yang lebih memerlukan wang daripada anak sekolah rendah?

Situasi 3:

Kerajaan mempunyai tender bernilai  RM1 juta untuk tender membuat jalan raya dan ingin dipecahkan tender tersebut kepada 20 bahagian. Sebanyak 20 kontraktor dari pelbagai gred dari gred A sampai E dipilih secara adil. Adakah kerajaan perlu membahagikan projek tersebut sama rata atau diberikan mengikut gred mereka kerana sudah pastilah gred yang lebih tinggi dari segi kemampuan, punya tenaga kerja yang banyak dan pengalaman yang lebih besar?



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Untuk senario di atas tadi apakah jawapan pembaca? Adakah si ayah perlu memberi baju lelaki untuk anak perempuannya kerana nak samakan baju yang dibelikan untuk anak lelakinya? Atau ibu terpaksa berikan wang RM5 kepada anak yang masih lagi sekolah rendah kerana takut anaknya itu makan hati dan memberontak? Atau kerajaan kena bagi berikan juga proporsi tender yang sama kepada kontraktor gred E kerana takut dikatakan pilih kroni?

Sudah pasti pembaca akan bersetuju dengan aku bila aku mengatakan setiap perhitungan yang dibuat perlu memikirkan situasi dan kondisi.

Apakah pula yang dimaksudkan dengan keadilan? Keadilan adalah meletakkan sesuatu pada tempatnya. Contoh seperti si ayah tadi, keadilan seorang ayah apabila beliau membelikan baju kepada si anak perempuannya tadi sesuai dengan jantina anak perempuannya itu walaupun si anak lelaki tadi marah adik perempuannya mendapat baju yang lebih cantik dan berwarna warni darinya. Di sini dapatlah konklusikan bahawa keadilan bukan MEMUASKAN hati semua pihak tetapi MEMBUAT KEPUTUSAN terbaik untuk mereka dan orang lain.

Teringat mengenai satu isu mengenai satu organisasi yang memperjuangkan kesamarataan antara gender. Adalah satu ketidakadilan bagi mereka apabila lelaki diberikan lebih dari keutamaan dari perempuan sedangkan hakikatnya sekarang wanita lebih berjaya dari laki-aki

Dalam Islam, sebagai contoh, apabila melaksanakan solat berjemaah, saf di depan adalah untuk ikhwan dan belakang untuk para akhwat. Jika konsep kesamarataan digunakan dalam Islam, maka perempuan boleh duduk sama saf bersama lelaki. Mengapa tidak demikian? Adakah Allah tidak adil? Bukankah Allah Maha Adil?

Realita di negara kita, banyak pihak yang cuba membangkitkan konsep kesamarataan. Mereka menggunakan apa sahaja cara untuk memastikan mereka juga merasa sama apa yang lain rasa. Aku tetap berpegang dengan konsep keadilan, kerana perlu mereka ingat apa yang mereka mahukan bermakna mereka perlu memijak orang lain untuk mencapainya. Dan kadang-kala orang yang mereka pijak itu jauh lebih berhak untuk mendapatkannya.

Senarai Ranking Dunia dan Negara Universiti di Indonesia Tahun 2011

Posted by ||Aku Pemikir|| | Posted in | Posted on 4/21/2011 07:28:00 pm

8

Salam,



583 Universitas Gadjah Mada         1

599 University of Indonesia         2

770 Institute of Technology Bandung         3

1000 Airlangga University         4

1004 Diponegoro University         5

1007 Petra Christian University         6

1010 Gunadarma University         7

1015 Andalas University         8

1017 Institut Teknologi Sepuluh Nopember         9

1018 Universitas Negeri Malang *         10

1026 Universitas Sriwijaya         11

1041 Universitas Muhammadiyah Surakarta         12

1056 Universitas Sumatera Utara         13

1204 Bogor Agricultural University         14

1217 Universitas Islam Indonesia         15

1253 Universitas Sebelas Maret         16

1382 Unikom         17

1395 Universitas Muhammadiyah Malang         18

1831 Yogyakarta State University         19

1880 Indonesia University of Education *         20

1927 Universitas Padjadjaran         21

2167 Universitas Mercu Buana         22

2335 Electronic Engineering Polytechnic Institute of Su..         23

2398 Universitas Lampung         24

2427 Bina Nusantara University         25

2587 Universitas Muhammadiyah Yogyakarta         26

2615 Universitas Hasanuddin University         27

2702 Universitas Negeri Semarang         28

2757 Brawijaya University *         29

2835 Universitas Udayana         30

2850 Universitas Riau Beranda         31

2949 Atma Jaya Yogyakarta University         32

3121 Universitas Katolik Parahyangan         33

3145 Institut Agama Islam Negeri Sunan Ampel         34

3483 STIKOM Surabaya         35

3489 ISI Denpasar         36

3762 Informatics and Computer College Stmik Amikom         37

3878 Universitas Tarumanagara *         38

4127 Duta Wacana Christian University         39

4323 Universitas Widyatama         40

4337 Universitas Katolik Indonesia Atma Jaya         41

4416 Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim Mal..         42

4575 Institut Teknologi Telkom (Sekolah Tinggi Teknolog..         43

4788 Universitas Terbuka         44

4802 Universitas Trisakti         45

4815 Universitas Paramadina         46

4922 Ahmad Dahlan University         47

4935 Universitas Jember         48

5475 Institut Sains & Teknologi Akprind         49

5724 Universitas Sanata Dharma         50

5785 Universitas Pelita Harapan         51

5797 Universitas Kristen Satya Wacana         52

5830 Universitas Surabaya         53

5883 Universitas Malikussaleh         54

6056 Universitas Jenderal Soedirman         55

6472 Universitas Negeri Padang         56

6496 Universitas Negeri Makassar         57

6563 Universitas Dian Nuswantoro         58

6655 Universitas Islam Negeri Sunan Kalijaga Yogyakarta         59

6664 Universitas Negeri Gorontalo         60

6679 Universitas Katolik Soegijapranata         61

6750 Universitas Budi Luhur         62

6802 Universitas Pendidikan Ganesha         63

6893 Maranatha Christian University         64

6896 Universitas Wijaya Kusuma Surabaya         65

6947 Universitas Negeri Medan         66

7019 Universitas Sam Ratulangi         67

7435 Syarif Hidayatullah State Islamic University Jakar..         68

7546 Universitas Al Azhar         69

7563 Universitas Darma Persada         70

7608 Sekolah Tinggi Manajemen Informatika dan Komputer ..         71

7662 ABFI Institute Perbanas         72

7786 Universitas Bina Darma         73

8099 Universitas Negeri Jakarta         74

8253 Universitas Mulawarman         75

8295 Universitas Pembangunan Nasional Veteran Yogyakart..         76

8315 Universitas Bengkulu         77

8338 Universitas Pembangunan Nasional Veteran Jawa Timu..         78

8359 University Dr Soetomo Surabaya         79

8394 Universitas Jambi         80

8514 Widya Manadala Catholic University         81

8692 Sekolah Tinggi Informatika dan Komputer Indonesia         82

8806 Universitas Bangka Belitung         83

8930 Universitas Islam Bandung         84

8940 Syiah Kuala University         85

8998 STIE YKPN Yogyakarta         86

9029 Universitas Narotama         87

9050 Universitas Mataram         88

9200 Universitas Yarsi         89

9217 Universitas Pancasila         90

9381 Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim         91

9491 Politeknik Negeri Pontianak         92

9678 Universitas Ma Chung         93

9763 Universitas Lambung Mangkurat         94

9777 Swiss German University         95

10039 Politeknik Negeri Bandung         96

10175 Universitas Sultan Ageng Tirtayasa         97

10202 Islamic University of Sultan Agung         98

10250 Universitas Mercu Buana Yogyakarta         99

10291 Lembaga Pendidikan Perkebunan         100



INFO: The ranking main factors are Size, Visibility, Research papers and scholars.


Sumber: Top Study link


p/s: Rakan-rakan boleh mengikuti saya di Twitter @khairul_hafidz