VVIP BLOG INI

(Gambar) 'Sayangi Diriku, Sayangi Anakku', Usaha Untuk Mencegah Kematian Anak dan Ibu

Posted by ||Aku Pemikir|| | Posted in | Posted on 5/02/2011 09:02:00 pm

Salam,

Baru sahaja tadi kami team dokter muda PUSKESMAS (Pusat Kesehatan Masyarakat) Riung Bandung selesai membuat peyuluhan kesehatan ibu dan anak (KIA), program dimulakan pada jam 10.00 am dan selesai pada jam 11.30 am.
Sedang bersiap sedia, baca dulu, kang kena tanya sia-sia tak dapat jawab..ha ha ha


 Rakan-rakan yang lain pun sedang bersiap-siap juga Ibu-ibu sedang mendaftarkan diri

 Lihatlah bagaimana keadaan kawasan untuk penyuluhan, tidaklah buat di hotel-hotel atau dewan-dewan, surau di kawasan mereka sahaja. Yang penting apa yang nak disampaikan, bukan di mana tempat untuk disampaikan

 Wakil Pak RW memberi ucapan

 dr. Sony, kepala PUSKESMAS Riung Bandung

 Macam biasa sebelum bagi penyuluhan kenaa baca duluuu...

 Rakan-rakan mulai menyampaikan materi mereka Walaupun ibu-ibu sini memang kebanyakan semuanya menggunakan bahasa Sunda dalam kehidupan seharian mereka, mereka masih lagi boleh memahami bahasa Indonesia, siapa kata orang Malaysia tak boleh berbicara dengan baik Bahasa Indonesia? :)


 Ibu menanyakan soalan setelah penyampaian bahan penyuluhan


 Waktu ni tengah ada idea nak jawab soalan ibu mengenai Toxoplasmosis atau bahasa ibu-ibu Virus Kucing

 Berbeza kami dengan kumpulan lain yang membuat penyuluhan, kami membuat group discussion dengan ibu-ibu di selang-selikan dengan mini pentomin Mamat ni memang sempoi, rakan Indonesia aku berlakon menjadi ibu hamil, gelak-gelak ibu lihat gelagat dia, he he he

 Bantal kuning tu adalah anak yang baru dilahirkan, kah kah kah


Selesai sudah kerja kami untuk memberikan sedikit ilmu mengenai kesehatan ibu dan anak. Ini adalah satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Aku ingin mengucapkan terima kasih kepada semua rakan-rakan aku dalam kelompok Sanditya, Mendy, Jaka, Neisa, Mimi, Ratu, Prysta, Asri dan Vicky. Korang semua sangat best dan aku bersyukur yang kalian semua dalam kelompok IKM bersama aku. 

Biar Sempoi Asal Kerja Jalan

You All Doing A Superb Job! Thanks everyone, :)


Comments (0)